Oceanhamnen

Välkommen till Oceanhamnen! I filmen berättar Emelie Lewin, som är områdesansvarig i Oceanhamnen, lite om området. Under filmen hittar du fakta och länkar till en del av allt som händer i området.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fakta om expo-område Oceanhamnen

Oceanhamnen är det blå området på kartan.

Tema: Open up for Circularity – öppna upp för återbruk.

Färg: Blå

Infohubbens placering: Redaregatan, vid djungellekplatsen. Infohubbens utseende speglar områdets tema.

Infohubbens öppettider: Måndag – fredag 09.00-19.00. Lördag klockan 10.00-22.00 Söndag klockan 10.00-17.00.

Kansliets placering: Atlantgatan 7 (gå till den avlånga blåvita byggnaden bakom)

Superhjälte: Blubba. Blubbas superkraft är vatten. Hon är lite busig och vet allt om livet under vattnet.

Det här är Blubba

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Under expot kommer Blubba att vara i området på lördagar och söndagar klockan 13.00 Läs mer om Blubba på expowebben.

Här kan du se en del av allt som händer i Oceanhamnen

H22 talks: Föreläsningarna som ingår i H22 talks i Oceanhamnen finns samlade på en sida.

Helsingborgsrummet: Möter du besökare som vill tycka till om stadens utveckling? Då ska de absolut besöka Helsingborgsrummet. Där kan de se vad som är på gång i staden, bland annat genom golvkartor och fysiska modeller med digitala inslag. I Snack-&Tyck-båset kan de berätta, på vilket språk de vill, vad de ser som viktigt i framtidens Helsingborg. Alla åsikter sammanställs så att de som är ansvariga för stadsutvecklingen kan ta del av och använda de i det fortsatta arbetet. Självklart finns det också möjligheter att diskutera och tänka tillsammans om framtidens Helsingborg. Helsingborgsrummet passar alla åldrar.

Se det framtida Oceanhamnen: I nästa etapp av Oceanhamnen planeras ytterligare 700 bostäder, Oceanbadet och ett parkeringshus. Planen är att bygga en helt ny ö för att koppla ihop Oceanpiren och Oslopiren. Under tiden är vattenytan mellan de två pirerna öppen. Hela stadsdelen ska vara färdigt år 2030.

Se framtidens boende: Du kan också se hur framtidens boende kan se ut när en femteklass fått tänka in i framtiden tillsammans med bostadsbolaget Nordr. Arbetet fortsätter och några av lösningarna kommer att byggas in Oceanbryggan.

RecoLab: Varje dag ges en guidad tur på RecoLab där besökaren kan följa hur där tre rör leder direkt från Oceanhamnens fastigheter rakt in i RecoLabs världsunika cirkulära utvecklingsanläggning.

Magasin 405 i Oceanhamnen är en viktig plats för Ikea under expot. På tre våningar visar företaget upp framtidsutsikter, mat och bjuder på överraskningar. Här kommer det även att finnas en dansbana för den som är sugen på en svängom.

Besök en lägenhet i bostadsrättsföreningen Oceankajen. Här finns framtidens klimatsmarta boende med solceller, trerörssystem med matavfallskvarn samt vakuumtoalett.

Skogen mitt i stan: Mitt i Oceanhamnen testar Ikea att skapa en skog som mötesplats – mitt i stadsmiljön.

Pixla-piren: På piren vid Pixla-området håller vi tillfälliga evenemang som konserter eller tivolin. Här blir det också världens första elbilsrally. I Banana bay vid Pixla piren kan besökarna få en känsla för hur det nya badhuset ska se ut och själva vara med och påverka hur det ska utformas.

Hållbar trafikskola: I det gamla skeppsvarvet håller Peab i en lekfull trafikskola där besökarna kan ta körkort i hållbarhet.

Visionsfonden: Under expot kommer staden att dela ut en miljon kronor till bra idéer som kan föra Helsingborg framåt mot vision 2035. Här kan alla som har en idé eller tanke och vill ansöka till Visionsfonden vara med och spåna, nätverka och få hjälp med sin ansökan. Visionsfondens Innovations-hack pågår i tre veckor och varje vecka har eget tema.

Tech-huset Prisma håller öppet för spontana träffar och möten under hela expot. Här planeras för 100 000 timmars hackande under 34 av expots 35 dagar dagar och alla som vill delta är välkomna, på plats eller digitalt.

Djungellekplatsen: Mitt i den nya stadsdelen ligger den nya Dockanparken. Det är den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv, som nu fyllts igen till en park och lekplats med djungeltema. Mitt i parken står den stora gamla varvskranen kvar.

I Havoteket i Dockanparken kan besökarna lära sig om Öresund och vikten av levande hav och rent vatten. Här kommer det bland annat att finnas ett klappakvarium.

People’s walk ligger mellan Dockanparken och Redaregatan. Här arbetar stadsbyggnadsförvaltningen för att få en trygg stadsmiljö där alla känner sig sedda, hörda och välkomna. Under H22 City Expo hålls en workshop på stråket, där besökarna kan skapa personliga inslag som sedan används för att bygga upp stråket efter särskilda jämlikhetsprinciper och metoder.

Samtal om Agenda 2030: Den 7-10 juni håller Campus Helsingborg en vecka av akademiska samtal, diskussioner och workshops med fokus på Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålens mål nummer 11: Hållbara städer och samhällen. Allt deltagande sker på engelska.

Oslopiren: Förr i tiden var Oslopiren i Oceanhamnen en stor grönyta, och när det inte fanns någon vakt på plats var det en populär destination för badsugna hamnarbetare. För att bevara kunskapen om den gamla Oceanhamnen har minnen samlats in och finns nu bevarade på sidan H+.

OPS!: I Oceanhamnen kan du besöka fem OPS!:ar med olika teman. En OPS! kan enkelt beskrivas  som en sittmöbel med wifi, laddning av telefon, värme för komfort och ljus för trygghet. Du kan läsa mer om OPS!:arna på stadens innovationssida.

Det finns mycket mer på expowebben

Du hittar alla aktiviteter i området genom att filtrera på Platser och sedan välja Oceanhamnen i programmet på H22cityexpo.se.